הילד מתקרב לגיל שנתיים? ייתכן והגיע הזמן לגמול אותו מהתלות בחיתול ולאפשר לו להתנהל באופן עצמאי. הורים רבים חוששים מהשלב הזה שכולל התעסקות רבה, שמירה על גבולות מול הילד והתמודדות עם אכזבות תוך העברת שדר לילד: “אנחנו איתך, לא משנה מה קורה”. לא נאמר שמדובר בתהליך קל ופשוט, אולם עם ידע והרבה נכונות לעבודה משותפת נוכל לתת לילד הרבה ביטחון ואמפטיה כך שהמעבר בהדרגה מטיטול לשימוש בשירותים יהיה שמח, מלא סיפוק ויחבר בין הילד הורה. איך לגמול ילד מטיטול? מדריך.
- סבלנות ורגישות הם שמות המשחק
גמילה מחיתולים היא שלב משמעותי בחיי הילד. הוא נדרש לצאת מאזור נוחות מוכר וידוע וללמוד לשלוט על איברי גופו, להשתמש בשליטה עצמית ולרכוש עצמאות. פעילויות אלה מורכבות עבור הילד שלנו ולכן אנחנו כהורים נדרשים להעניק לו תמיכה ואמפתיה ככל האפשר. עם התמיכה הרגשית אותה אנו מספקים לילד, חשוב מאוד שנדע שאנו הולכים לקראת תהליך שהוא מסע רב שלבי האורך זמן. ככל שנהיה ערוכים לכך כך מצבור הסבלנות שלו לא יאזל במהירות ונוכל ללוות את הילד עד לגמילה סופית יעילה ומרגשת.
ככל שנכיל את המצב הכולל פספוסים ונסיגות בדרך, כך נוכל לספוג כשלונות ולעודד את ילדינו לקראת השגת היעד.
- התאימו דרך גמילה אינדיבידואלית לילד שלכם
אין דרך אחת לגמול ילדים מחיתול. כשם שילדינו שונים זה מזה כך צורת הגמילה שונה. עלינו להכיר את אופיו של הילד שלנו וללמוד מה מניע אותו לפעול, מה מנחם אותו בשעת אכזבה ומה יכול לעודד אותו כדי להמשיך בדרך המורכבת של גמילה מחיתולים. יש לדעת כי חלק מהשיטות גורסות כי שליטה מלאה בסוגרים ביום ובלילה נקנית עד גיל 3 ויש הסוברים כי הסרת טיטול גם בלילה יכולה להתרחש גם בגיל 5-6. אין כללים ברורים. עם זאת, בחירה בגמילה בשיטה אליה אתם מתחברים והתאמה לאופיו של הילד תאפשר גמילה מהירה ונכונה יותר.
- בתהליך גמילה מטיטול תנו ערך לדרך
תהליך גמילה אינו נמדד ב’מתי הילד נפרד מהטיטול לחלוטין’ אלא ב’איך הילד מרגיש ומתנהל מול החוויה’. גמילה היא תהליך מתמשך שחשוב שהוא יקרה בהדרגתיות ובאווירה חמה, מכילה ומחבקת. שימו לב לתגובות שלכם בזמן הצלחה או בעת פספוס, להדרכה המפורטת בשפת הילד ולאפשרות שלא לאבד את העשתונות גם כשהילד פספס בעיתוי פחות מוצלח. עם זאת, גם במקרה בו נהגתם בצורה פחות מומלצת בתוך התהליך, חמלו על עצמכם ותנו צ’אנס לתגובה הורית מקדמת בפעם הבאה.
- העדיפו יוזמה אישית על פני יוזמה הורית
ישנם מקרים בהם הילד יוזם מעצמו את התהליך. מדובר ביוזמה המבורכת אותה יש לעודד. יש תזות הטוענות כי ככל שתהליך הגמילה מתרחש בגיל צעיר יותר – כך הוא נעשה בצורה מהירה וחלקה יותר. העדיפו שלא לדחות יומה של הילד לגמילה ואפשרו לו להתקדם בקצב שלו. כמובן שאם הילד אינו מראה סימני רצון לגמילה יש לחשוף אותו לרעיון בצורה יזומה ולהתחיל לגמול אותו בשלבים קטנים.
- נקטו בשיטת הסרת הטיטול ביום אחד
רבים מהילדים מקבלים את רעיון הגמילה כאשר הוא מתבצע בבת אחת ולא באופן הדרגתי. חשוב להתמיד בשיטה זו עד לפרידה מוחלטת של הילד מהחיתול. במידה והילד מתנגד מומלץ לחוזר להשתמש בטיטול ולהמשיך את התהליך בזמן אחר. עד הפעם הבאה יש לבחון את הסיבה לחשש של הילד מהתהליך.
- הורים? הכינו תוכנית ברורה ותאמו עמדות ביניכם
כדי לייצר מצע איכותי לתהליך הגמילה חשוב מאוד שאתם כהורים תתאמו עמדות ותהיו מוסכמים על שיטת גמילה אחת. ככל ששיתוף הפעולה ביניכם יהיה הדוק, לילד יהיה קל יותר לבצע את המעבר. ככלל, כשהתהליך מתבצע בשניים, קל יותר לספוג אכזבות ולהתמודד עם כישלונות אפילו בפן הטכני, כל שכן בפן הרגשי. לאימהות חד הוריות מומלץ לשתף אמא או חברה טובה בתהליך על מנת שתטינה אוזן ושכם לאורך התקופה המאתגרת.
לסיכום
תהליך גמילה מחיתולים הוא תהליך מורכב שמתמשך על פני תקופה ודורש מנה מוגברת של סבלנות יחד עם אמפתיה והרבה הבנה לנפש הילד שחווה פרידה ונדרש ללמוד להסתגל לעצמאות. כהורים, יש לנו תפקיד חשוב בהכנת הילד לתהליך ובמעבר השלבים השונים בתהליך עד לפרידה מוחלטת מהטיטול. הקדישו לכך זמן, פנקו את עצמכם על הצלחות קטנות וזכרו לנשום עמוק כי בסוף זה עובר…
בהצלחה
* ניתן למצוא אצלנו מגוון גדול של צעצועים לתינוקות